Verbouwing villa
- H.B. Bouw BV (aannemer)
- IMd Raadgevende Ingenieurs (constructeur)
Het project gelegen aan de Sweelincklaan te Rotterdam-Hillegersberg betreft de transformatie van een bestaande woning uit 1970 naar een optimaal binnen het bestemmingsplan passende villa. Daartoe werd de bestaande footprint uitgebreid met hetgeen mogelijk was binnen de grenzen van het bestemmingsplan. De woning werd gestript tot op de begane grond vloer met behoud van een aantal essentiële dragende elementen. Een volledige verdieping werd toegevoegd in houtskeletbouw uitvoering op de bestaande fundering.
In haar architectuur werd conform de wensen van de opdrachtgevers gezocht naar een beeld in de stijl van de dertiger jaren met een uitstraling welke herinnert aan de villa’s van Frank Lloyd Wright.
Voor het metselwerk werd een baksteen uitgezocht in een Hilversums formaat met een terug liggende schaduwvoeg. Natuurstenen elementen en de met sierhouten delen afgewerkte overstekken geven het gewenste beeld in aansluiting op de architectuur. Aansluitende werd het terrein heringericht en opnieuw beplant passende bij de woning. een statig maar transparant hekwerk met stalen sierschalen voor beplantingen sluit het geheel af naar de openbare weg.
Het woonhuis uit 1977 op deze prachtige locatie aan de Sweelincklaan te Rotterdam vormde de basis van een totale transformatie naar een villa op maat. Grote delen werden gestript en door slim hergebruik van de constructie ontstond een huis volledig naar de wensen van de opdrachtgever.
De tuin en het voorterrein werden mee ontwerpen in de stijl van het huis met als inspiratie de prairie villa’s van Frank Lloyd Wrigth. Dit was het beeld wat de opdrachtgever voor ogen stond in de vormgeving.
De woning moest daarbij in de maatvoering aansluiten op het maximaal haalbare binnen het bestemmingsplan. In het ontwerp van de tuin werd een buitenzwembad opgenomen. Technisch werd vanwege de vergroting van het huis, gekozen om de bovenbouw in een houtskelet bouwsysteem uit te voeren en op deze wijze gebruik te maken van de draagkracht van de bestaande palen.
De stenen werden gekozen op een zogenaamd Hilversums formaat. In de bovenbouw is de gevel in basis strak gestukt met onderbrekingen van een warm hout als tegenhanger naar het strakke beeld. De flauwe dakkap is gedekt met natuurleien. Ter afsluiting van het terrein werd een tuinmuur – hekconstructie ontworpen in aansluiting op de architectuur van het huis. Grote stalen, schalen, plantenbakken op de gemetselde kolommen vormen een statige afscheiding tussen het voorterrein en de openbare straat.